Yosef (și Potifar)

Devoțional zilnic

Iosif a căpătat mare trecere înaintea stăpânului său, care l-a luat în slujba lui, l-a pus mai mare peste casa lui, și i-a încredințat tot ce avea. – Geneza 39:4

”Totul! Las totul în mâna ta!” – Într-un epocă în care relațiile dintre stăpâni și sclavi erau foarte reci și distante, încrederea pe care stăpânul (Potifar) i-a oferit-o lui Iosif, e ceva greu de crezut!

Te invit să facem o scurtă călătorie (de 4000 de ani) în Egipt, pentru a înțelege puțin contextul în care se afla Iosif, fiul lui Israel. Obosit, însetat, fără haina scumpă de fiu privilegiat, el ajunge pe străzile prăfuite ale Egiptului de Jos – zona ce cuprinde și Delta Nilului. Vândut de frații lui unor beduini madianiți pe doar 20 de siclii de argint, a fost îndepărtat de toate privilegiile care îl transformau în moștenitorul ”visător”! Astfel, din mezinul alintat cu haina pestriță, se transformă într-un simplu sclav evreu, adus în țara lui Mițraim de o caravană ismaelită.

Ajuns în ținuturi îndepărtate, dă piept cu viața dură. Tata nu mai e lângă el să-i ia apărarea. Nici nu mai vorbim de partea de moștenire la care visa (haina sa colorata era un simbol al moștenitorului). Era fără perspective de viitor. Era un sclav, fără haină, fără valoare și…fără răspunsuri: ”- Doamne, exiști? Ce plan ai cu mine? De ce există suferință și nedreptate?”

De multe ori în această viață și tu te vei simți pierdut, dezorientat, cu visurile spulberate. Totuși, destinul tău nu se va încheia aici. Știi de ce? Păi…nici istoria lui Iosif nu se încheie așa! Dumnezeu nu se lasă nedescoperit.

Gen. 39:2-3 spune: ”Domnul a fost cu Iosif, aşa că toate îi mergeau bine; el locuia în casa stăpânului său, egipteanul. Stăpânul a văzut că Domnul era cu el şi că Domnul făcea să-i meargă bine toate lucrurile.” Parcă îl și văd pe Potifar spunând: ”Totul! Las totul în mâna ta!” Iosif al nostru, l-a pus pe Yahweh, Dumnezeul strămoșilor lui la încercare. Stăpânul care l-a cumpărat ca sclav, îi oferă acum o haină de administrator și toată averea sa! Dumnezeu îi arată lui Iosif că din cel mai mic, doar EL îl poate face cel mai mare.

Totuși, istoria se repetă. Iosif are nevoie să învețe lecția umilinței. Își va pierde iarăși haina și chiar libertatea. Va ajunge mai rău decât un sclav: un întemnițat! 

Oare credința și-o va pierde? Sau îl va pune iarăși pe Dumnezeu la încercare? Ai curaj, crede, fii ca Iosif, iar visurile mărețe îți vor fi îndeplinite…doar de EL! O zi frumoasă!


Paul Gună, Pastor Stagiar si Ghid 🙂 – Transilvania de Nord

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro
Leave a CommentSubmit