Ziua 78 – E timpul să încetezi să te îngrijorezi și pur și simplu să ai încredere

100 de zile de rugaciune 12 iunie 2020

De Sikhu Daco

Când s-a născut primul meu copil, am citit tot ce mi-a căzut sub ochi cu privire la orice ar putea merge rău în primele luni de viață. La urma urmei, se spune: „Dacă știi te poți pregăti”, nu? Era un copil sănătos, născut la termen, cu zece degete și la mâini și la picioare și un scor Apgar excelent. Totuși, în timp ce priveam fața lui nevinovată, am fost lovită brusc de o conștientizare de nezdruncinat a fragilității vieții.

Pe măsură ce lectura mea vorace a progresat, am făcut cunoștință cu SIDS (sindromul de moarte subită a sugarului) și am început o căutare fără sfârșit pe internet. Fiecare articol pe care-l citeam, fiecare poveste personală despre pierderea unui copil prin SIDS a servit doar pentru a-mi crește îngrijorarea față de incapacitatea mea de a-l proteja pe cel mic. Acum citeam un articol care mă sfătuia să nu pun nimic în pătuțul bebelușului – nici măcar o pătură, sau un animal de pluș- pentru că poate duce la SIDS: pentru ca următorul articol să-mi povestească despre o mamă care a urmat întru totul sfatul oferit pentru a preveni SIDS, dar totuși s-a trezit într-o dimineață pentru a-și găsi copilul culcat fără viață în pătuțul lui.

Dar dacă acest lucru s-ar întâmpla copilului meu? Ce aș putea face diferit pentru a mă asigura că familia mea nu va avea niciodată o asemenea soartă? Somnul era obositor, pentru că mă trezeam la fiecare mișcare, fiecare gângurit, fiecare schimbare în respirația copilului meu. Fiind o soție iubitoare care subscrie la mottoul ”dacă îți pasă împărtășești”, mi-am împărtășit îngrijorările soțului meu și, în prima noapte în care fiul nostru a dormit mai mult de șase ore, soțul meu l-a trezit doar pentru a ne asigura că respiră. Ați înțeles situația – eram un ghem de îngrijorare!

Cu cât mă gândeam la cât eram de lipsită de  putere să-mi protejez copilul de SIDS, cu atât mai clar a devenit pentru mine cât de slabe erau toate eforturile mele de a asigura siguranța, protecția și bunăstarea copilului meu. De fapt, nu puteam să-mi garantez propria bunăstare, ca să nu mai vorbim de cea a unui copil neajutorat!

Copleșită de sentimentul fragilității mele, m-am îndreptat către mama, care m-a îndreptat spre Isus. Cum a făcut-o? Cum poți să te odihnești vreodată atunci când există atât de multe lucruri de care să-ți protejezi copilul?

Răspunsul a fost simplu: Ai încredere în Isus.

”De fiecare dată când îți pui copilul să doarmă, încredințează-l în mâinile Dumnezeului care nu doarme și nici nu dormitează”, a  fost sfatul ei. ”Încredințați-l Domului în rugăciune și lăsați-l acolo”.

Îngrijorarea mea privind SIDS nu-l făcea pe fiul meu să fie mai în siguranță în fiecare noapte. Îmi oferea doar un fals sentiment de ”a fi făcut ceva” în legătură cu îngrijorarea mea, deoarece cheltuiam multă energie cu ea. Dar, în realitate, îngrijorarea mea nu a făcut nimic pentru a-l ajuta să respire toată noaptea.

Așa că Isus a întrebat: „Şi apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălțimea lui?” (Matei 6:27). Îngrijorările tale nu rezolvă problema, nu ameliorează situația. Dimpotrivă. În loc să contribuie cu ceva potrivit situației, îți întunecă judecata, diminuând discernământul și te face mai puțin capabil să te descurci cu stresul – oricare ar fi acesta.

Ești îngrijorat de bani. Ești îngrijorat de educația ta. Ești îngrijorat pentru copiii tăi. Ești îngrijorat pentru căsătoria ta. Ești îngrijorat de sănătatea ta. Ești îngrijorat de starea lumii și de efectele pe termen lung ale acestei pandemii COVID-19. Ești îngrijorat de viitor și te gândești încotro s-o iei. Ești îngrijorat că te îngrijorezi prea mult. Nu se oprește niciodată!

Iată ce are de spus Ellen White:

Dacă luăm noi conducerea lucrurilor pe care trebuie să le facem și ne bizuim pe priceperea noastră ca să izbutim, ne luăm o sarcină pe care Domnul nu ne-a dat-o și încercăm s-o purtăm fără ajutorul Său. Noi luăm asupra noastră o responsabilitate care Îi aparține lui Dumnezeu, așezându-ne în felul acesta în locul Său. Se poate să ne îngrijorăm și să bănuim primejdia și pierderea care vor veni asupra noastră. Dar, dacă credem într-adevăr că Domnul ne iubește și vrea să ne facă bine, vom înceta să ne mai frământăm în ce privește viitorul. Ne vom încrede în Dumnezeu, așa cum se încrede un copil într-un părinte iubitor. Atunci frământările și chinurile noastre vor pieri, pentru că voința noastră este cuprinsă în voința lui Dumnezeu.—Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p.100, 101 (1896).

Într-o lume păcătoasă, putem fi siguri că vor apărea situații provocatoare. Înțelepciunea lumească spune că cea mai bună modalitate de a fi pregătiți pentru orice calamitate este aceea de a ne educa pe noi înșine cât mai mult posibil – prevenit înseamnă pregătit. Dar când vine vorba de a avea pace în mijlocul furtunii, cunoașterea este ineficientă. Singura prevenire care este eficientă este să-ți dezvolți o încredere sigură în Dumnezeul care ține în mâinile Sale, de la cel mai mic atom la vastele întinderi ale universului Din fericire, El ține încă totul în control!

Sikhu Daco este asistentul editorial principal pentru inVerse – un nou plan de studiu biblic pentru tineri dezvoltat de Departamentul Școlii de Sabat al Conferinței Generale. Timp de mai bine de un deceniu, a lucrat în departamentul laic al campusului, după ce a obținut licența în biochimie și franceză. De asemenea, deține un master în religie cu accent pe Teologia Sistematică de la Universitatea Andrews. În calitate de colaboratoare în cadrul emisiunii de discuții inVerse din Biblie la televiziunea Hope Channel, ea se combină cele două pasiuni, cea  pentru studiul Bibliei și pentru departamentul de tineret. Sikhu și soțul ei, Archie, au trei băieți, în vârstă de 4 ani, 2 ani și cel mic de  9 luni.

Întrebări de meditat

  • Te-ai luptat să ai credință în perioade de criză?
  • Te-ai luptat să înveți cum să ai încredere atunci când toate circumstanțele și toate sentimentele par să indice că nu există o soluție bună disponibilă pentru tine?
  • De ce să nu ceri lui Dumnezeu să-ți ofere mai multă încredere și o credință mai puternică în făgăduințele Sale?

Provocare la cercetarea inimii

Îngrijorarea, anxietatea, stresul, sunt reacții naturale atunci când ne confruntăm cu situații dificile, incontrolabile. Gândește-te la viața și la familia ta. Care sunt unele lucruri care te fac să-ți faci griji pentru ei? Care sunt scenariile care te determină să te temi?

Acum deschide Biblia și încearcă să găsești versete și istorisiri care îți promit pace și putere de la Dumnezeu. Citește-le, scrie-le, memorează-le și crede-le. Poate exista ceva ce nu poate fi gestionat de Dumnezeul nostru?

Pentru aprofundare – Sugestii pentru studiu suplimentar în această săptămână:

  • , iar noi ne vom ruga pentru tine. De asemenea, roagă-te şi tu alături de noi pentru cererile deja adăugate.

    Traducere: Adina Păltineanu

Articolul Ziua 78 – E timpul să încetezi să te îngrijorezi și pur și simplu să ai încredere apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro