Ziua mamei

Devoțional zilnice 13 mai 2018

Fata lui Faraon i-a zis: „Ia copilul acesta, alăptează-mi-l şi îţi voi plăti.” Femeia a luat copilul şi l-a alăptat. – Exodul 2:9

Mamele grijulii sunt întruparea dragostei lui Dumnezeu pentru omenire. Abraham Lincoln spunea: „Tot ce sunt sau ce nădăjduiesc să fiu vreodată îi datorez mamei mele, care era un înger.” În 10 mai 1908, Anna Javis a organizat o ceremonie comemorativă în onoarea mamei ei, Ann, care murise pe 9 mai 1905, şi în memoria tuturor mamelor. Acea ceremonie este considerată a fi prima celebrare oficială a Zilei Mamei în Statele Unite.

În 9 mai 1914, preşedintele american Woodrow Wilson a stabilit ca Ziua Mamei să fie sărbătorită în fiecare an în a doua duminică din mai. Cu ocazia acelei sărbători, steagul Statelor Unite trebuia să fie arborat pe toate clădirile guvernamentale, casele private şi alte locuri adecvate „ca o exprimare publică a dragostei şi a reverenţei noastre faţă de toate mamele din ţară”.

Iochebed a fost o mamă-model din vremurile biblice (Num. 26:59). Timp de 12 ani, ea şi-a educat copilul, pe Moise, pentru Dumnezeu. „Ea s-a străduit să-i umple mintea cu simţământul temerii de Dumnezeu şi al iubirii pentru adevăr şi dreptate, rugându-se cu stăruinţă să fie ferit de orice influenţă stricăcioasă. Ea i-a arătat nebunia şi păcătoşenia ido-latriei şi l-a învăţat de mic să se plece şi să se închine viului Dumnezeu, singurul care-l putea auzi şi ajuta în orice situaţii grele. Din umila sa căsuţă, el a fost luat şi dus în palatul regal, la fiica lui faraon, şi el i-a fost fiu. Dar chiar şi aici, el n-a uitat învăţăturile pe care le-a primit în copilărie” (Patriarhi şi profeţi, pp. 243–244). Tot aşa, noi ar trebui să îi pregătim pe copiii noştri să facă faţă provocărilor lumii contemporane.

Astăzi, duminică, 13 mai 2018, mai multe ţări din lume sărbătoresc Ziua Mamei. Acum aş dori să Îl laud pe Dumnezeu pentru cele trei mame minunate pe care El mi le-a dat – mama mea, Frieda, care mi-a dat viaţă şi m-a îngrijit în primii ani de viaţă; soacra mea, Cenira, care a devenit a doua mea mamă, şi soţia mea, Marly, mama celor trei copii ai noştri. Ele îmi sunt foarte dragi! Şi tu poţi să onorezi în mod special mamele care îţi sunt dragi inimii tale.

Dumnezeu să binecuvânteze toate mamele care au citit acest devoţional. Aş vrea să le urez multă sănătate şi bucurie şi binecuvântarea de a-şi vedea familiile unite în Hristos. La mulţi ani de ziua mamei!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro